Back to Top

Kujawska kuchnia.

Kujawy to kraina bogata w ryby, owoce leśne i produkty rolne. Dzięki położeniu kuchnia kujawska zawdzięcza swoją różnorodność. W kuchni kujawskiej znaleźć można bukiet smaków niedostępny w innych regionach.

Obecnie ludowe przepisy dostosowane są do współczesnych gustów smakowych mieszkańców naszego regionu. We współczesnej kuchni kujawskiej, w odróżnieniu do innych regionów, zachowało się jednak wiele dawnych potraw. Jedna z tradycyjnych kujawskich potraw jedzoną współcześnie jest kujawski żurek.
Ogniskami krzewiącymi dawne ludowe tradycje kulinarne są Koła Gospodyń Wiejskich. Ze swoimi daniami pokazują się na różnorodnych lokalnych imprezach. Pyszne dania skosztować można na dożynkach, festynach czy przeglądach kulinarnych. Takie lokalne specjały prezentuje m.in. Stowarzyszenie Miłośników Kultury Kujawskiej „Sami-Swoi” z gminy Rojewo. Ich specjalnością są m.in. orzeźwiające napoje – np. napar z połączonych suszonych kwiatów czarnego bzu, lipy i miodu.
Produktem markowym w gminie Janikowo jest gęś biała kołudzka. Hodowane w Kołudzie Wielkiej gęsi są słynne w całej Europie. Mięso gęsi jest zdrowe, pełne witamin i nietłuste! Z gęsiny robi się np. gulasz, paszteciki, smalec i pierogi.
Współcześnie gęsinę można wykorzystać także do pizzy, tworząc kujawsko-włoską kompozycję 🙂 Swym wyjątkowym przepisem podzieliła się z nami Pani
Grażyna Cholewicka
- janikowianka, mieszkająca w Wielkopolsce, autorka bloga kulinarno-dziennikarskiego „Grażyna gotuje”.
Dla zainteresowanych podajemy przepis na pizze „Kujawiankę” oraz link do bloga Pani Grażyny: http://grazynagotuje.pl/.



0komentarze

Prześlij komentarz